Erişilebilirlik

Blinken Ortadoğu turunu sürdürürken Netanyahu Refah operasyonu için kararlı


Blinken Ortadoğu turunu sürdürürken, Netanyahu, Hamas ile ateşkes ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına bakmaksızın, Mısır sınırındaki kente askeri bir operasyon gerçekleştirme sözü verdi
Blinken Ortadoğu turunu sürdürürken, Netanyahu, Hamas ile ateşkes ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına bakmaksızın, Mısır sınırındaki kente askeri bir operasyon gerçekleştirme sözü verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Gazze’de ateşkes için Ortadoğu turununun ikinci durağı Ürdün’de, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya yardımların arttırılması mesajı gönderdi. Netayahu'dan ise Refah’a operasyon kararlılık açıklaması geldi

Netanyahu, Hamas ile ateşkes ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına bakmaksızın, Mısır sınırındaki kente askeri bir operasyon gerçekleştirme sözü verdi.

Netanyahu'nun ofisi, Başbakan’ın bugün rehinelerin aileleriyle görüştüğünü ve “Savaşı tüm hedeflerine ulaşmadan durduracağımız düşüncesi söz konusu bile olamaz. Refah'a gireceğiz ve anlaşma olsun-olmasın, tam zafere ulaşmak için Hamas'ın taburlarını orada yok edeceğiz” dediğini aktardı.

Netanyahu, Hamas'ın tamamen yenilgiye uğratılması için İsrail güçlerinin Refah'a girmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırısında militanlar İsrail'in güneyindeki ordu üslerine ve çiftçi topluluklarına saldırarak çoğu sivil 1200 kişiyi öldürdü ve 250 kadar kişiyi rehin aldı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik hava, deniz ve kara saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34 bin 488 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail sivil ölümlerinin bu kadar yüksek olmasından Hamas'ı sorumlu tutuyor çünkü militanlar yoğun yerleşim bölgelerinde savaşıyor. Ordu, 12 binden fazla militanı öldürdüğünü söylüyor ancak kanıt sunmuyor.

Savaş 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini evlerinden etti ve Gazze'nin kuzeyini kıtlığın eşiğine getirdi.

Çok sayıda Filistinli İsrail saldırılarından kaçmak için Refah'a sığındı ve Birleşmiş Milletler İsrail'in şehre büyük bir kara harekâtı düzenlemesi halinde potansiyel bir insani felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu.

ABD, Mısır ve Katar savaşı durdurmak amacıyla aylardır görüşmeler yürütüyor. Şu anda değerlendirilmekte olan bir öneri, yaklaşık altı hafta sürecek bir ateşkes, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması, İsrail'in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması ve Gazze'deki Filistinli sivillere yönelik insani yardımların arttırılmasını içeriyor.

Hamas yetkilileri öneriyi görüşmek üzere Pazartesi günü Kahire'de Mısır ve Katar temsilcileriyle biraraya geldi.

Görüşmeler, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'deki yetkililerle durumu görüşmek üzere bölgeyi ziyaret ettiği sırada gerçekleşti. Blinken, 7 Ekim'de bölgenin çatışmaya sürüklenmesinden bu yana yedinci Ortadoğu turunu yapıyor.

Pazartesi günü Suudi Arabistan’da temaslarda bulunan Blinken, Salı günü Ürdün’deydi. Blinken, ABD merkezli yardım kuruluşlarından gelen yardımların toplandığı Ürdün Haşimi Hayır Kurumu'na ait bir depoda gazetecilere konuştu.

Netanyahu'ya yardımlar için bastıracak

Çarşamba günü Netanyahu ile biraraya gelecek olan Blinken, İsrail'in Gazze'ye yardım akışını arttırmak için alması gereken önlemleri görüşeceğini söyledi.

Blinken, yoğun nüfuslu yerleşim bölgesinde insani yardım durumunda bazı iyileşmeler olduğunu ancak yardımların insanlara sürekli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini kaydetti.

Blinken, “Yarın İsrail'e gideceğim ve ve İsrail hükümetiyle, insanların ihtiyaç duydukları şeylere sahip olduklarından emin olmasu için hala yapılması gereken şeyleri gözden geçirme imkanım olacak. Bunu da yarın doğrudan Başbakan Netanyahu ve İsrail hükümetinin diğer üyeleriyle yapacağım” dedi.

Blinken İsrail savaş kabinesiyle de görüşecek ve Gazze'ye yardımla ilgili yerleri ziyaret edecek.

Blinken'ın yarınki görüşmesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu'ya sert bir uyarıda bulunarak, İsrail'in sivillerin zarar görmesi, insani acılar ve yardım çalışanlarının güvenliği konusunda adım atmaması halinde Washington'un politikasının değişebileceğini söylemesinden yaklaşık bir ay sonra gerçekleşecek.

ABD Dışişleri Bakanı, Amman’da Ürdün Kralı II. Abdullah ve Dışişleri Bakanı Eyman El Safadi ile de biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın Ürdün Kralı ile rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkese ulaşma çabalarını ele aldığını ve Hamas'ın masadaki teklifi kabul etmesi gerektiğini vurguladığını aktardı.

Yazılı açıklamada, Blinken’ın ayrıca İsrail için güvenlik garantileri içeren bağımsız bir Filistin devletine giden yol dahil bölgede kalıcı barışın sağlanmasına yönelik devam eden diplomatik çabaları ele aldığı kaydedildi.

Blinken, Amman’da Ürdün Kralı II. Abdullah ve Dışişleri Bakanı Eyman El Safadi ile görüştü.
Blinken, Amman’da Ürdün Kralı II. Abdullah ve Dışişleri Bakanı Eyman El Safadi ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın El Sefadi ile görüşmesinde de ihtiyaç sahiplerine insani yardım akışının hızlandırılması gerekliliğini vurguladığını kaydetti. Açıklamada, “İki lider ayrıca Gazze'deki savaşın İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış ve güvenlik sağlayacak şekilde sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabaları ve çatışmanın yayılmasının önlenmesine yönelik acil ihtiyacı da ele aldı” ifadeleri yer aldı.

Blinken Pazartesi günü Riyad'da yaptığı açıklamada Biden yönetiminin İsrail'in, bir milyondan fazla Filistinli’nin kuzeydeki çatışmalardan kaçmak için sığındığı güneydeki Refah kentine büyük bir askeri operasyon düzenlemesine karşı olduğunu yineledi. Blinken, İsrail'in böyle bir saldırıya geçmesi halinde sivilleri korumak için hala güvenilir bir plan sunmadığını söyledi.

Associated Press ve Reuters haber ajanslarından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG