Erişilebilirlik

“Irak ve Suriye’deki ABD askerleri 3 ay sonra iki saldırının hedefi oldu”


Iraklı güvenlik kaynakları ve ABD’li yetkililere göre, Irak ve Suriye’deki ABD askerleri 24 saatten daha kısa bir süre içinde roket ve silahlı insansız hava aracıyla düzenlenen iki ayrı saldırının hedefi oldu. (FOTO-ARŞİV)
Iraklı güvenlik kaynakları ve ABD’li yetkililere göre, Irak ve Suriye’deki ABD askerleri 24 saatten daha kısa bir süre içinde roket ve silahlı insansız hava aracıyla düzenlenen iki ayrı saldırının hedefi oldu. (FOTO-ARŞİV)

Iraklı güvenlik kaynakları ve ABD’li yetkililere göre, Irak ve Suriye’deki ABD askerleri 24 saatten daha kısa bir süre içinde roket ve silahlı insansız hava aracıyla düzenlenen iki ayrı saldırının hedefi oldu. Son saldırılar, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığına yönelik üç ay sonra düzenlenen ilk saldırı olma özelliğini taşıyor.

Reuters’a bilgi veren Amerikalı bir yetkili, iki insansız hava aracının Irak’ın batısındaki Anbar kentinde ABD askerlerinin bulunduğu Ayn El Esad hava üssü yakınlarında önlem amaçlı olarak düşürüldüğünü söyledi.

Amerikalı ve Iraklı yetkililere göre bunun ardından Pazar günü Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rumeylan üssündeki ABD askerlerine Irak’ın kuzeyinden beş roket ateşlendi. İki saldırıda da can kaybı yaşanmadı, üslerde ciddi bir hasar meydana gelmedi.

Reuters’a adını vermemek koşuluyla konuşan Amerikalı savunma yetkilisi Pazar günkü roket saldırısında Amerikan askerlerinin hedef alındığını ve bunun 4 Şubat’tan bu yana Irak’taki ABD askerlerine yönelik ilk saldırı olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Irak’taki askeri bir üste meydana gelen büyük bir patlamada, İran’ın desteklediği grupları da kapsayan Irak güvenlik gücünden bir kişi ölmüştü.

Sözkonusu güvenlik gücünün komutanı patlamanın saldırı kaynaklı olduğunu söylerken, ordu olayı soruşturduğunu belirtmişti.

Ortadoğu’daki Amerikan askerlerine yönelik neredeyse her gün düzenlenen saldırılar, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sonrası İsrail’in Gazze’yi hedef almasının ardından başlamıştı.

Saldırıları İran’ın desteklediği bilinen Irak İslami Direniş adlı Şii silahlı grup üstlenmiş, örgüt saldırıları ABD’nin İsrail’in Gazze’deki savaşına destek vermesi sebebiyle gerçekleştirdiklerini iddia etmişti.

Saldırılar Ocak ayı sonlarına doğru, Irak-Ürdün sınırındaki küçük bir üsse yönelik insansız hava aracıyla düzenlenen ve üç ABD askerinin öldüğü saldırının ardından, Irak yetkilileri ve İran’dan gelen baskının ardından sonlanmıştı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani geçtiğimiz hafta başkent Washington’a gelerek Başkan Joe Biden’la görüşmüş ve ziyaret bölgede gerilimin yükseldiği bir dönemde ABD-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açma çabası olarak değerlendirilmişti.

ABD’nin Irak’ta yaklaşık 2500, Suriye’nin doğusunda da 900 askeri bulunuyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG