Erişilebilirlik

Mali müşavirlerden 81 ilde Maliye Bakanlığı’na "veri toplama" tepkisi


Mali müşavirler, Maliye Bakanlığı’nın aşırı iş yükü yaratan veri toplama taleplerini protesto etti.
Mali müşavirler, Maliye Bakanlığı’nın aşırı iş yükü yaratan veri toplama taleplerini protesto etti.

Mali müşavirler, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) aldığı karar doğrultusunda bugün 81 ilde eşzamanlı eylem yaptı.

Mali müşavirlerin sokağa inmesinin nedeni, Maliye Bakanlığı’nın aşırı iş yükü yaratan veri toplama talepleri.

Eylemin gerçekleştiği illerden biri de Diyarbakır’dı. Yaklaşık 800 üyesi bulunan Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) eyleme basın açıklaması ve sloganlarla destek verdi.

Mali müşavirlerden 81 ilde Maliye Bakanlığı’na "veri toplama" tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Ellerinde taleplerini dile getiren Kürtçe ve Türkçe afişler taşıyan mali müşavirler adına konuşan DSMMMO Başkanı Şiyar Bozhan, sırtlarındaki yükün dayanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi.

Bozhan, mali müşavirler aracılığıyla alınan beyan ve bildirimlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini arttırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz mali müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi.

Sadece Nisan ayında 56 beyan ve bildirim verilmesi gerektiğini ifade eden Bozhan, “Görünürde mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber, iktisadi ve sosyal hayata ilişkin ihtiyaç duyulan hemen her veri mali müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının zaten çok ağır bir iş yükü altında ezilmelerine sebebiyet vermekte iken bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın streslerini katbekat artırmaktadır. Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle Nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur” diye konuştu.

Mali müşavirler, Maliye Bakanlığı’nın istediği verileri paylaşmamasına tepki gösterdi.
Mali müşavirler, Maliye Bakanlığı’nın istediği verileri paylaşmamasına tepki gösterdi.

Maliye Bakanlığı’na verileri paylaşma çağrısı

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan mali müşavirler, beyan türünün çok fazla olmasından şikayetçi oldu.

Aynı zamanda DSMMMO Yönetim Kurulu üyesi de olan mali müşavir Rezan Demirel, Maliye Bakanlığı'nın verileri diğer kurumlarla paylaşmaması nedeniyle tekrar tekrar aynı beyanları paylaşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Demirel, Maliye Bakanlığı'nın verilerini paylaşıma açması ve yapay zeka kullanmasını önerdi.

Mali müşavir Vedat Ağaç ise artan taleplerin angaryaya dönüştüğünü ve takvimlendirilen taleplerin iş yükünü arttırdığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG