Erişilebilirlik

İklim aktivistleri kendilerini havayolu pistine “tutkalladı”


Munich Havalimanı
Munich Havalimanı

Almanya’da altı iklim aktivistinin, güvenlik bariyerini aşarak kendilerini pistlere giden bağlantı yollarında asfalta “tutkallamasının” ardından Münih Havalimanı Cumartesi günü geçici olarak kapatıldı.

Alman haber ajansı dpa, Last Generation (Son Nesil) grubundan eylemcilerin, çevreyi en çok kirleten ulaşım yöntemi olan havayolu seyahatini protesto ettiklerini bildirdi.

Alman polisi, eylemi düzenleyen altı eylemciyi gözaltına aldı.

Bir havaalanı sözcüsü, gelen uçuşların zorunlu olarak başka havalimanlarına yönlendirildiğini açıkladı.

Havalimanının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, birkaç saat sonra iki pisti yeniden açıldığı, ancak uçuş tarifelerinde bazı aksamalar olabileceği belirtildi.

Last Generation, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Alman hükümetini "nihayet samimi hareket etmek" yerine uçuşların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini "hafife almakla" suçladı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser protestoları eleştirdi ve durdurulması çağrısında bulundu.

Feaser, "Bu tür suç teşkil eden eylemler, hava trafiğini tehdit ediyor ve iklimin korunmasına zarar veriyor çünkü sadece anlayış eksikliği ve öfkeye neden oluyor" ifadelerini kullandı.

İklim Aktivistlerinden FIFA ve Katar Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


Polisin havalimanına düzeni geri getirme çabalarını öven Fraser, havalimanı güvenlik önlemlerinin yeniden kontrol edilmesi çağrısı da yaptı.

Alman Havalimanları Birliği Genel Müdürü Ralph Beisel de iklim aktivistlerinin eylemlerini sert bir dille eleştirdi.

Dpa haber ajansına konuşan Beisel, "Havacılık güvenliği bölgesine izinsiz girmek basit bir suç değil. Yüzbinlerce yolcunun Pentikost (Hristiyanlar’ın Hamsin Yortusu) tatiline rahat ve dakik bir başlangıç yapması engellendi" dedi.

Beisel ayrıca havalimanlarına giren aktivistlere daha ağır cezalar verilmesi çağrısında bulundu.

İklim eylemleri Temmuz ayında Hamburg ve Düsseldorf havalimanlarında da uçuşları birkaç saatliğine engellemişti.

Trafiği engellemek için kendilerini sokaklara yapıştırmalarıyla tanınan ve bu nedenle birçok sürücüyü çileden çıkaran Last Generation, Ocak ayında bu taktikten vazgeçeceğini ancak "itaatsizlik toplantıları" olarak adlandırdığı eylemleri düzenlemeye devam edeceğini açıklamıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG