Erişilebilirlik

CHP yönetimi Özel’in görüşmeleriyle ilgili Cumhur İttifakı’nın mesajlarına nasıl bakıyor?


CHP Genel Başkanı Özgür Özel
CHP Genel Başkanı Özgür Özel

CHP cephesi, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle buluşması kapsamında yaratılan Özgür Özel’in gelecekte Cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönündeki atmosferi, “Cumhur İttifakı’nın hamlesi” olarak yorumladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, “CHP’nin genel başkanı olarak kendi adaylığımı dayatmak, CHP’nin tarihi bir fırsatı kaçırmasını sağlamak, CHP'nin birilerinin tükenmekte olan iktidarına tekrar fırsat vermek gibi bir hata yapmayacağımdan emin olabilirsiniz” tepkisini gösterdi.

Özel, bugün Bahçeli ile Meclis’te 45 dakikalık baş başa bir görüşme yaptı. Özel’in randevu talebine 24 saat içinde geri dönüş yapıldığı ve böylece TBMM’de “parlamenter liderler” görüşmesinin gerçekleştiği işaret edildi. Bu görüşme, Özel’in 2 Mayıs günü Erdoğan’la buluşması sonrasında “normalleşme” sürecinde ikinci adım oldu.

“Normalleşmeye yumuşama demeyelim, normali bu” diyen Özel, diğer siyasi parti liderleriyle görüşmeye devam edeceğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret etti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi TBMM’deki makamında ziyaret etti.

Bahçeli’den Özel’e: “CHP’de bir hareket var, bu başlatana yarayacaktır”

Özel–Bahçeli görüşmesine ilişkin CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, MHP cephesinde gelecek seçimdeki Cumhurbaşkanlığı yarışına ilişkin “CHP içi rekabet ihtimali” ile ilgili memnuniyet duyulduğu izlenimini paylaştı.

Günaydın, Bahçeli’nin Özel ile görüşmesiyle ilgili “’Kemal bey benim sınıf arkadaşım, kendisini severim. Ama yıllarca pek hareketli olmayan politika yürüttü. Şimdi bir hareket var, bu hareket başlatana yarayacaktır’ gibi böyle övücü bazı ifadeler söylemiş” bilgisini verdi.

VOA Türkçe’nin “Siz Bahçeli’nin övgüsünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Cumhur İttifakı’nın Özel’le görüşerek Ekrem İmamoğlu’yla rekabet etmesini hedeflediği iddiası var” sorusu üzerine Günaydın, iktidar veya iktidara yakın çevrelerce CHP içi tartışma olmasının hedeflendiğini işaret ederek, “Bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ama biz buna düşecek bir takım değiliz” yanıtını verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, CHP TBMM Grup toplantısında gündemi değerlendirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, CHP TBMM Grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

“Kemal Kılıçdaroğlu sendromu” yanıtı: Adaylığımı dayatma hatası yapmam

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde “kazanacak aday” olarak Kemal Kılıçdaroğlu yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu veya Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığı tartışmalarının ardından CHP içi rekabet yeniden gündemde.

Gelecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde CHP adına kimin yarışta olacağı konusunda Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olarak nasıl tutum alacağı merak konusu.

CHP yönetimi Özel’in görüşmeleriyle ilgili Cumhur İttifakı’nın mesajlarına nasıl bakıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00


CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın, “Ben Erdoğan’ın yerinde olsam Özgür Özel ile yarışmak istemem” ifadesini kullanması tartışmanın fitilini ateşledi.

Son iki gündür “dejavu” gibi yorumlara yol açan Başarır’ın sözleri üzerine Özgür Özel ise, bugün kürsüde Kemal Kılıçdaroğlu süreci bakımından “hata” değerlendirmesinde bulundu.

Özgür Özel, “Bizim her birimiz gönlümüzdeki adayı gönlümüzde tutarak, gönüllerimizdeki ortak bir duyguyu ön plana çıkarmak lazımdır. Kimin gönlünden kimin geçtiğinin hiçbir önemi yoktur. Günü gelince CHP’nin bir adayı olacak. O aday, CHP’nin seçilmişleriyle, üyeleriyle, halkın sesini dinleyerek bu seçim başarısı nasıl geldiyse öyle belirlenecektir. Kimsenin şüphesi olmasın. CHP’nin genel başkanı olarak kendi adaylığımı dayatmak, CHP’nin tarihi bir fırsatı kaçırmasını sağlamak, CHP'nin birilerinin tükenmekte olan iktidarına tekrar fırsat vermek gibi bir hata yapmayacağımdan herkes emin olsun” diye konuştu.

Sinan Ateş’in ailesine yönelik yaklaşımı söyledi, Bahçeli sessiz kaldı

Ayrıca CHP Genel Başkanı Özel’in, MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinde, 30 Aralık 2022’de Ankara’da silahlı saldırıyla öldürülen Sinan Ateş konusunu açtığı ancak iddianame boyutuna değinmediği ve Ateş ailesi yönünden rahatsız edilme durumunu aktardığı öğrenildi.

Özel, MHP’ye yakın kişilerce kullanılmakta olan ifadeler ile ilgili Ayşe Ateş’in “Devlet Bahçeli’nin bu işlerden haberi olsa onun bunları yaptırmayacağına inanıyorum. Devlet Bey bu kadar sert, demek ki bizim durumumuzu bilmiyor, olan bitenden de haberi yok” sözlerini bugün Bahçeli’ye ilettiği öğrenildi. Ancak Bahçeli, Sinan Ateş’in ailesiyle ilgili duruma sessiz kalmayı tercih etti.

Özel’in dün görüştüğü Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede başta kendi ifadesine yer verilmemesi gibi cinayetteki siyasi boyut ve o dönemki MHP’yle ilişkili siyasi aktörlerden söz edilmemesi nedeniyle hukuken eksiklikler olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Sinan Ateş cinayetine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 tutuklu sanık hakkında hazırladığı 145 sayfalık iddianameyi kabul etti.

CHP yönetiminde hasta generaller ve Gezi Davası beklentisi var

CHP yönetimi, 28 Şubat Davası kapsamında tutuklu Emekli Orgeneral Çetin Doğan gibi ileri yaşı ve sağlık durumu iyi olmayan hasta tutuklular konusunda adım atılmasını beklemesine rağmen davada 9 Eylül’e erteleme kararı alınması dikkat çekmişti.

Bugün de Bahçeli’yle Özel’in görüşmesi ardından CHP cephesi, başta Çetin Doğan olmak üzere hasta generaller ile ilgili serbest bırakılmaları yönünde olumlu gelişme beklentisini koruyor. Ancak CHP yönetimindeki görüş, “Biz tüm beklentilerimizi ifade ettiğimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu adımları atması mümkün olmayacaktır. Sadece şunu söylüyoruz hukuken tutuklu veya hükümlü affı yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir” şeklinde özetlendi.

Özel’in Erdoğan’a Gazi Davası’nda tutuklu Tayfun Kahraman’ın kızı Vera’nın fotoğrafıyla uzun tutukluluk sürecine dikkat çektiği 2 Mayıs’taki görüşme ardından AK Parti iktidarınca nasıl adım atılacağı da merak konusu. CHP yönetimi, “İhtiyatlı iyimserlik” yaklaşımını da korumaya devam ediyor.

CHP’nin Gezi Davası tutuklularıyla ilgili ayrıca yakından izlediği isimse AK Parti iktidarına yakınlığıyla tanınmış Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi. Yazar Selvi’nin Osman Kavala’nın serbest bırakılmasıyla ilgili yorumunu anımsatan CHP yönetimi “İzleyelim, görelim” ifadesini kullandı.

CHP gelecek günlerde Bakanlar düzeyinde de görüşmeler talep edecek

Liderler düzeyinde iktidar cephesiyle temaslar yürüten CHP, gelecek günlerde ise Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’yle görüşmeler yapılmasını planlıyor.

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bünyesindeki Gölge Kabine üyeleri, sorumluluk alanlarındaki bakanlıklardan randevu talep edecek. Bu kapsamda, CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in belediyelerle ilgili sorunları iletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den randevu talep edeceği öğrenildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla da görüşmeler yapılması gündemde.

Özgür Özel bugün kürsüde liderler görüşmesiyle ilgili ne dedi?

CHP Lideri Özel ise, parti grubu konuşmasında, Öncelikle Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili “Efendim gizli saklı ne konuştunuz'. Görüşmede bir büyükelçinin devlet geleneklerine uygun tutulmuş notları partinin arşivine girmiştir. Kayıt dışı siyasete itiraz eden anlayışımızla bütün bilgiler MYK ve partimizle paylaşılmıştır. Ancak biz neler söylediğimizi söyledikten sonra ne cevap aldığımızı söylemek bizim işimiz değildir. Ancak onu beklemek, onu izlemek bizim pozisyonumuzdur” mesajını verdi. Dolayısıyla Özel, CHP olarak öncelikle Erdoğan iktidarınca adım atılmasını bekleyerek açıklamalar yapacaklarını işaret etti.

Özgür Özel, Devlet Bahçeli ile görüşmedeki her hususu paylaşamayacaklarını söyleyerek, içeriğe dair şunları dile getirdi:

“Görüntüde konuşulan her hususu bu kürsüden paylaşacak değilim. Ancak Sayın Bahçeli'yle seçim sonuçlarını samimiyetle değerlendirdiğimizi, tebriklerini kabul ettiğimizi paylaşabilirim. Dış politikada, Kıbrıs ve Filistin konuları başta olmak üzere hangi gözle gördüğümüzü kendimizle paylaşma, CHP'nin burada ana muhalefet partisi olduğunu, ancak yurt dışında Türkiye partisi olduğunun altını bir kere daha çizdim. 10 bin liralık emekli maaşıyla geçinmenin imkansızlığı konusunda görüşlerimizi ifade ettik. Asgari ücrete Temmuz’da zam yapılmamasının yaratacağı sıkıntıyı karşılıklı konuştuk. Atanmayan öğretmenlerden staj mağdurlarına, kademeli emeklilikten uzman çavuşların sorunlarına kadar pek çok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin pek çok husustaki olumlu katkıları ve elbette farklı düşündüğü konuları dikkatle dinledik, not aldık.”

CHP’nin çağrı yaptığı emekli mitingi hamlesi ne anlama geliyor?

Bu arada CHP Lideri Özel, hem Erdoğan ile hem de Bahçeli ile görüştüğü emekli maaşı yetersizliği açısından CHP olarak sahaya inmesi kararını açıkladı. Özel, "CHP olarak bütün emeklileri ve onlara destek vermek isteyen herkesi 26 Mayıs Pazar günü Ankara’daki büyük emekli mitingine davet ediyorum. Söz verdik onlar yıllarca bu memlekete hizmet ettiler, alın teri döktüler, nasırlı elleriyle hizmet ettiler şimdi onları unutamayız, herkes bir gün emekli olacak, emeklinin hakkını CHP alacak" açıklaması yaptı.

Bu durum, Cumhur İttifakı iktidarınca adım atılması için örneğin emeklilerle ilgili kamuoyu baskısını arttırma hamlesi olarak yorumlandı.

Özel'in, Bahçeli’ye de “İkimiz de parlamenter liderleriz” ifadesiyle TBMM’de emekli maaşlarında artışa çözüm bulunması gerektiğini aktardığı öğrenildi.

Bahçeli’nin ise emekli maaşları konusunu takip ettiğini söylemekle yetindiği aktarıldı.

Meclis kulisinde CHP’li Başarır için “günün kazananı” esprisi

Bu arada Devlet Bahçeli, CHP Lideri Özel’e, MHP’nin üç hilal amblemini içeren kabartma tablo hediye etti. Özel ise, Bahçeli’nin tespih koleksiyonu olması nedeniyle oltu taşından gümüş işlemeli tespih hediye etti. Özel, Erdoğan’a olduğu üzere Bahçeli’ye memleketi Manisa nedeniyle mesir macunu sunarken; MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Manisalı olduğu için Özel’e mesir macunu hediye etti. Böylece karşılıklı mesir macunu verildiği aktarıldı.

Bahçeli, ayrıca CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a MHP’li TBMM Başkanvekili Celal Adan aracılığıyla imzalı bir köstekli saat hediye etti. Görüşme sırasında beklemedeki CHP ve MHP kurmayları sohbetinde; Adan, Başarır’ın yeleğine bir köstekli saat gerektiğini söyledi. Ardından Adan’ın yelek durumunu aktarması üzerine Bahçeli, üzerinde kendi imzası olan bir köstekli saati hediye edilmesi için kurmayları aracılığıyla Başarır’a gönderdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG