Erişilebilirlik

Hamas, Katar ve Mısır’ın Gazze’de ateşkes teklifini kabul etti, İsrail “Teklif kabul edilemez” dedi


Gazze’de ateşkese ilişkin anlaşma metninin nihai hali konusunda henüz ayrıntı yok. Ancak Amerikalı yetkililer masadaki planın, bir grup rehinenin serbest kalması karşılığında Gazze’de 6 haftalık bir ateşkes öngördüğünü belirtmişti.
Gazze’de ateşkese ilişkin anlaşma metninin nihai hali konusunda henüz ayrıntı yok. Ancak Amerikalı yetkililer masadaki planın, bir grup rehinenin serbest kalması karşılığında Gazze’de 6 haftalık bir ateşkes öngördüğünü belirtmişti.

Reuters haber ajansı, Hamas’ın Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı. Habere göre Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Katar Başbakanı ve Mısır'ın istihbarat şefine ateşkes teklifini kabul ettikleri bilgisini verdi.

Hamas yetkilisi Tahir El Nono da Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın kabul ettiği ateşkes önerisinin ateşkesi, Gazze'nin yeniden inşasını, yerinden edilenlerin geri dönüşünü ve esir takası anlaşmasını içerdiğini söyledi.

İsrailli bir yetkiliyse Hamas'ın kabul ettiğini söylediği ateşkesin, İsrail'in kabul edemeyeceği "geniş kapsamlı" sonuçlar içeren bir Mısır önerisinin "yumuşatılmış" bir versiyonu olduğunu söyledi ve üzerinde anlaşılmış bir ateşkes olmadığını belirtti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan İsrailli yetkili, "Bu, İsrail'i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermeyi amaçlayan bir hile gibi görünüyor" ifadesini kullandı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de hafta sonu yapılan görüşmelerden sonra Hamas heyeti istişare için Kahire’den ayrılmıştı. CIA Başkanı William Burns de ateşkes ve rehine anlaşması konusunda temaslarda bulunmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti.

Gazze’de ateşkese ilişkin anlaşma metninin nihai hali konusunda henüz ayrıntı yok. Ancak Amerikalı yetkililer masadaki planın, bir grup rehinenin serbest kalması karşılığında Gazze’de 6 haftalık bir ateşkes öngördüğünü belirtmişti.

ABD: “Hamas’ın yanıtını inceliyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Hamas'ın ateşkes önerisine verdiği yanıtı incelediğini ve önümüzdeki saatlerde Ortadoğu'daki müttefikleriyle görüşeceğini söyledi.

"Hamas'ın bir yanıt verdiğini teyit edebilirim. Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyor ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz" diyen Miller, son bir saat ya da 90 dakika içinde bir yanıt alındığını ve önümüzdeki saatlerde görüşmelerin yapılacağını doğruladı.

Miller, CIA Başkanı William Burns'ün bölgede "gerçek zamanlı olarak bu konu üzerinde çalıştığını" söyledi.

Hamas'ın açıklaması, İsrail'in Gazze'nin güney sınırında yer alan ve Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısı için son sığınak olan Refah kentinin bazı bölümlerinin boşaltılması emrini vermesinden saatler sonra geldi.

Bu durum, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın geçen hafta İsrail'e yaptığı ve Gazze'ye insani yardımın arttırılmasına odaklandığı ziyaret dahil, Washington'un defalarca yaptığı uyarılara rağmen Refah'a yönelik bir operasyonun devam edeceği sinyalini verdi.

ABD'nin Refah'ta İsrail tarafından "şu anda öngörüldüğü gibi" bir operasyonu destekleyemeyeceğini yineleyen Miller, "Refah'a yönelik bir operasyon, son birkaç hafta içinde sağlayabildiğimiz insani yardımlardaki artışı sürdürmeyi inanılmaz derecede zorlaştıracaktır" dedi.

Biden, Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden da bu sabah saatlerinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Biden’ın Yahudi Soykırımı (Holokost) yıldönümü sebebiyle Netanyahu’ya anma mesajını ilettiği belirtildi.

İki liderin, “İsrail ve ABD’nin, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olan Yahudi soykırımında sistematik olarak hedef alınan ve katledilen 6 milyon Yahudi’yi anma ve antisemitizm ile nefretin körüklediği şiddetin her şekline karşı güçlü şekilde adım atma konusundaki ortak kararlılıklarını görüştükleri” ifade edildi.

Biden’dan Refah uyarısı

Açıklamada, Başkan Biden’ın Netanyahu ile görüşmesinde, Refah’a askeri operasyon konusundaki tutumunu bir kez daha aktardığı belirtildi.

İsrail bir süredir Gazze’den kaçan yaklaşık 1,5 milyon Filistinli sivilin sığındığı Refah kentine askeri harekat düzenleyeceği uyarısında bulunuyor.

İsrail’in binlerce Hamas savaşçısının ve muhtemelen bazı rehinelerin de bulunduğunu söylediği Refah’a geniş çaplı bir askeri harekatın sivillerin hayatını riske atacağı belirtilmişti.

Biden yönetimi, İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerde, siviller konusunda somut ve uygulanabilir bir plan ortaya konulmadan askeri harekat yapılmasının bir hata olacağı uyarısında bulunmuştu.

“Kerem Şalom sınır kapısı açık kalacak”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun da Gazze Şeridi ve İsrail arasındaki Kerem Şalom sınır kapısının insani yardım için açık kalmasını sağlamayı kabul ettiği belirtildi.

İsrail dün Hamas’ın askeri kanadının sınır kapısı yakınlarına yönelik roket saldırısının ardından bu geçişi kapatmıştı. İsrail ordusu roket saldırısında 3 askerin öldüğünü belirtmişti.

Gazze'de İsrail ve Hamas arasındaki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de 1200 kişinin öldürüldüğü ve 252 kişinin rehin alındığı saldırısının ardından başlamıştı.

Hamas’ın yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre savaşta şimdiye kadar 34 binden fazla Filistinli öldü.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG